­ččó┬áOnline platforma za pruzanje pravnih usluga je po─Źela sa radom. Napravite nalog i po─Źnite sa re┼íavanjem va┼íih pravnih problema ve─ç danas. ­ččó
Pravni Saveti i Informacije
Maloletni prestupnici u Srbiji: Zakonodavstvo i odgovornost
Mitar Radeka
Mitar Radeka
11/11/2023
-
5
minuta

Maloletni prestupnici u Srbiji: Zakonodavstvo i odgovornost

Podeli sa prijateljima!
https://www.advokatinadlanu.rs/pravni-saveti-i-informacije/maloletni-ucinioci-krivicnih-dela
Sadr┼żaj:

U savremenom dru┼ítvu, maloletni─Źka delikvencija predstavlja jedan od najizazovnijih problema kako za pravosudni sistem, tako i za dru┼ítvo u celini. U Srbiji, kao i u drugim delovima sveta, ova problematika ne samo da izaziva dru┼ítvenu zabrinutost, ve─ç zahteva i poseban pristup u tretmanu maloletnih u─Źinilaca krivi─Źnih dela.

Zakon o maloletnim u─Źiniocima krivi─Źnih dela i krivi─Źnopravnoj za┼ítiti maloletnih lica pru┼ża okvir za razumevanje kako pravni sistem tretira ovo delikatno pitanje, te┼żeci da uspostavi balans izme─Ĺu potrebe za sankcionisanjem i nu┼żnosti vaspitanja i reintegracije maloletnika u dru┼ítvo.

U─Źestalost maloletni─Źkog prestupni┼ítva

Statistike relevantnih institucija ukazuju na promenljivu uklju─Źenost maloletnika u krivi─Źna dela na teritoriji Srbije iz godine u godinu. Iako maloletnici ─Źine manji deo ukupnog broja izvr┼íilaca krivi─Źnih dela, njihov udeo ne mo┼że se zanemariti kao nebitan. Precizni podaci o procentu maloletnih prestupnika u ukupnom broju krivi─Źnih dela mogu se razlikovati, ali se generalni trendovi mogu pratiti kroz godi┼ínje izve┼ítaje Ministarstva unutra┼ínjih poslova i pravosudnih organa.

Najnoviji podaci Republi─Źkog zavoda za statistiku (RZS) pokazuju da je u 2022. godini zabele┼żen ukupan broj od 2.410 krivi─Źnih prijava protiv maloletnih u─Źinilaca krivi─Źnih dela, ┼íto predstavlja smanjenje od ─Źetiri procenta u odnosu na prethodnu godinu.┬á

Kategorije maloletnih prestupnika

Maloletni prestupnici u Srbiji se mogu kategorizovati na osnovu uzrasta i vrste izvršenog dela.

  • Maloletnik (14 - 18 godina): Ova kategorija obuhvata tinejd┼żere koji su u trenutku izvr┼íenja krivi─Źnog dela imali najmanje 14, ali manje od 18 godina. Iako su krivi─Źno odgovorni, zakon uvodi specifi─Źne modifikacije u postupanju prema njima, imaju─çi u vidu njihov mladala─Źki uzrast i potencijal za rehabilitaciju.
  • Mla─Ĺi maloletnik (14 - 16 godina): Ovde se radi o deci koja su u vreme izvr┼íenja dela imala najmanje 14, ali manje od 16 godina. Ova grupa zahteva poseban pristup zbog njihovog relativno mla─Ĺeg uzrasta i ve─çe ranjivosti.
  • Stariji maloletnik (16 - 18 godina): Ova kategorija uklju─Źuje adolescente koji su u vreme izvr┼íenja krivi─Źnog dela imali najmanje 16, ali manje od 18 godina. Ovi pojedinci su bli┼żi punoletstvu i mogu se suo─Źiti sa stro┼żijim sankcijama u odnosu na mla─Ĺe maloletnike.
  • Mla─Ĺe punoletno lice (18 - 21 godina): Odnosi se na osobe koje su bile punoletne u trenutku izvr┼íenja krivi─Źnog dela, ali su u vreme su─Ĺenja imale manje od 21 godine. Zakon tako─Ĺe predvi─Ĺa poseban tretman za ovu grupu, uzimaju─çi u obzir njihovu mladost i okolnosti koje su pratile izvr┼íenje krivi─Źnog dela.
Kategorija prestupnika zavisi od godina

Kazne za maloletne prestupnike

Kaznena politika Srbije prema maloletnicima zna─Źajno se razlikuje od one primenjene prema odraslima, sa jasnim fokusom na resocijalizaciju i obrazovanje, umesto na strogo ka┼żnjavanje. Prema va┼że─çem zakonodavstvu, maloletnicima se mogu izre─çi vaspitne mere, kazna maloletni─Źkog zatvora, kao i mere bezbednosti, osim zabrane vr┼íenja odre─Ĺenih poziva, delatnosti ili du┼żnosti.

Vaspitne mere variraju od upozorenja i usmeravanja, poput sudskog ukora i posebnih obaveza, do poja─Źanog nadzora i zavodskih mera, koje uklju─Źuju upu─çivanje u vaspitne ustanove ili vaspitno-popravne domove. One su prilago─Ĺene uzrastu i stepenu dru┼ítvenog poreme─çaja maloletnika, te┼żini dela i okolnostima u kojima je maloletnik ┼żiveo.

Mla─Ĺi maloletnici, uzrasta od 14 do 16 godina, mogu biti podvrgnuti isklju─Źivo vaspitnim merama. Za starije maloletnike, uzrasta od 16 do 18 godina, izuzetno se mo┼że izre─çi kazna maloletni─Źkog zatvora, ali samo u slu─Źajevima te┼żih krivi─Źnih dela i uz posebno obrazlo┼żenje visokog stepena krivice i prirode krivi─Źnog dela.

Maloletni─Źki zatvor, koji se izri─Źe kao poslednja opcija, traje od ┼íest meseci do maksimalno pet godina, a u ekstremnim slu─Źajevima do deset godina. Cilj je vr┼íenje poja─Źanog uticaja na maloletnika kako bi se spre─Źilo ponavljanje krivi─Źnih dela, kao i delovanje preventivno na ostale maloletnike.

u najgoroj situaciji, prestupnik mo┼że zavrsiti u maloletni─Źkom zatvoru

Pravna odgovornost roditelja

Pravni sistem Srbije prepoznaje odre─Ĺenu odgovornost roditelja ili staratelja u slu─Źajevima kada maloletnik po─Źini krivi─Źno delo. Ova odgovornost ima za cilj o─Źuvanje javnog reda i bezbednosti, ali i za┼ítitu prava i interesa deteta. U slu─Źaju krivi─Źnog dela po─Źinjenog od strane maloletnika, roditelji ili staratelji mogu se suo─Źiti sa razli─Źitim vrstama pravne odgovornosti, uklju─Źuju─çi gra─Ĺansko-pravnu odgovornost, prekr┼íajnu odgovornost i druge sankcije.

  1. Gra─Ĺansko-pravna odgovornost: Kada maloletnik po─Źini krivi─Źno delo i prouzrokuje ┼ítetu drugoj osobi ili imovini, roditelji ili staratelji mogu biti pozvani na odgovornost za nadoknadu te ┼ítete. Ovo zna─Źi da ─çe roditelji biti du┼żni da plate od┼ítetu ┼żrtvi ili vlasniku o┼íte─çene imovine, kako bi se kompenzirala ┼íteta nastala kao posledica delikta njihovog deteta.
  2. Prekr┼íajna odgovornost: U nekim slu─Źajevima, kada se utvrdi da su propusti u vr┼íenju roditeljskih prava doprineli delikventnom pona┼íanju deteta, roditelji ili staratelji mogu biti suo─Źeni sa prekr┼íajnom odgovorno┼í─çu.┬á

Ovo se de┼íava kada se zaklju─Źi da nisu preduzeli odgovaraju─çe mere kako bi spre─Źili ili kontrolisali pona┼íanje svog maloletnog deteta, ┼íto je dovelo do po─Źinjenja krivi─Źnog dela. U takvim situacijama, mogu im se izre─çi prekr┼íajne kazne, kao ┼íto su nov─Źane kazne ili druge odgovaraju─çe sankcije.

  1. Obavezivanje na posebne programe i savetovanje: Pored finansijskih sankcija, zakon tako─Ĺe predvi─Ĺa mogu─çnost obavezivanja roditelja na posebne obrazovne programe i savetovanje. Ovo se ─Źesto primenjuje u cilju edukacije roditelja o njihovim obavezama i odgovornostima u vezi sa nadzorom i vaspitanjem svoje dece. Cilj ovih programa je unapre─Ĺenje roditeljskih ve┼ítina i podr┼íke porodici kako bi se spre─Źilo ponavljanje krivi─Źnih dela od strane maloletnika.

Va┼żno je napomenuti da pravna odgovornost roditelja u slu─Źajevima krivi─Źnih dela maloletnika ima za cilj ne samo ka┼żnjavanje roditelja, ve─ç i za┼ítitu i rehabilitaciju samih maloletnih po─Źinilaca. Sudski organi ─çe pa┼żljivo razmotriti sve relevantne okolnosti i faktore pre nego ┼íto donesu odluku o odgovornosti roditelja.

Kona─Źno, u odre─Ĺenim ekstremnim slu─Źajevima, kada se doka┼że ozbiljna zanemarivanja i zlostavljanje od strane roditelja koje je direktno doprinelo kriminalnom pona┼íanju maloletnog deteta, mo┼że se razmotriti mogu─çnost li┼íavanja roditeljskog prava. Ova mera se primenjuje krajnje retko i isklju─Źivo u cilju za┼ítite interesa i dobrobiti deteta.

roditelji moraju dobiti bolje roditeljsko obrazovanje ukoliko sud donese takvu odluku

Zaklju─Źak

Maloletni─Źko prestupni┼ítvo u Srbiji je slo┼żen dru┼ítveni izazov koji zahteva holisti─Źki pristup i tesnu saradnju izme─Ĺu razli─Źitih institucija. Klju─Źna komponenta u borbi protiv ovog problema le┼żi u edukaciji, resocijalizaciji maloletnih prestupnika, kao i u osve┼í─çivanju odgovornosti roditelja. Ovi faktori su od su┼ítinskog zna─Źaja za efikasno re┼íavanje problema maloletni─Źkog prestupni┼ítva u Srbiji.

Napredak u ovoj oblasti tako─Ĺe zavisi od stalnog pra─çenja i unapre─Ĺenja zakonodavnih okvira koji se odnose na maloletni─Źko prestupni┼ítvo. Razvoj preventivnih programa i podr┼íke mladima koji su skloni prestupni─Źkom pona┼íanju igraju klju─Źnu ulogu u smanjenju broja maloletnih prestupnika i njihovoj uspe┼ínoj reintegraciji u dru┼ítvo. Ovi programi trebaju da budu usmereni ne samo na suzbijanje simptoma problema, ve─ç i na adresiranje osnovnih uzroka maloletni─Źkog prestupni┼ítva.

Mitar je diplomirani socijalni radnik sa Fakulteta politi─Źkih nauka koji je sa godinama dobio duboko razumevanje socijalnih pitanja s posebnim fokusom na porodi─Źno pravo. Pored toga je stekao bogato iskustvo i detaljna saznanja iz sudske prakse u oblasti porodi─Źnog prava.