🟢 Online platforma za pruzanje pravnih usluga je počela sa radom. Napravite nalog i počnite sa rešavanjem vaših pravnih problema već danas. 🟢
Pravni Saveti i Informacije
Obmanjujuće poslovanje i prevare prilikom pretplaćivanja na usluge putem interneta
Mateja Radosavljevic
Mateja Radosavljevic
17/6/2024
-
4
minuta

Obmanjujuće poslovanje i prevare prilikom pretplaćivanja na usluge putem interneta

Podeli sa prijateljima!
https://www.advokatinadlanu.rs/pravni-saveti-i-informacije/prevare-prilikom-pretplacivanja-na-online-usluge
Sadržaj:

U digitalnom dobu, internet je postao glavna platforma za pristup raznim uslugama, ali je istovremeno otvorio vrata za raznovrsne obmanjujuće prakse i prevare. Prevare prilikom pretplaćivanja na usluge putem interneta često uključuju skrivene troškove, nejasne uslove pretplate i lažno oglašavanje, što može dovesti potrošače u zabludu i izazvati finansijske gubitke. 

Kako bi se zaštitili od ovakvih praksi, potrošači moraju biti informisani o svojim pravima, pažljivo čitati uslove korišćenja, redovno proveravati bankovne izveštaje i ne oklevati da traže pravnu pomoć ili podnesu prijavu nadležnim organima u slučaju prevare.

Šta je obmanjujuće poslovanje?

Prema Krivičnom zakonu Republike Srbije obmanjujuće poslovanje se definiše sledećim članovima:

Član 208 - Prevara: Prevara se definiše kao radnja kojom se neko dovodi ili održava u zabludi s namerom da sebi ili drugome pribavi protivpravnu imovinsku korist, čime se drugome nanosi imovinska šteta. U konkretnom slučaju, skrivanje ili nepravilno prikazivanje informacija o ceni pretplate može se smatrati prevarom.

Član 24 - Obmanjujuće poslovanje: Ovaj član definiše obmanjujuće poslovanje kao svako ponašanje trgovca koje dovodi ili može dovesti potrošača u zabludu u vezi sa bitnim odlikama proizvoda ili usluga, kao što su cena, način plaćanja, pravo na povraćaj novca, itd.

Član 25 - Obmanjujuće izostavljanje: Ovo se odnosi na izostavljanje ključnih informacija koje su potrebne potrošaču da donese informisanu odluku. Ako trgovac ne istakne jasno sve troškove povezane sa kupovinom ili pretplatom, može biti kriv za obmanjujuće izostavljanje.

Član 31 - Pravo potrošača na informacije: Prava potrošača uključuju i to  da budu jasno informisani o svim bitnim uslovima kupovine, uključujući cenu, uslove plaćanja i sve druge relevantne troškove.

Primeri obmanjujućih praksi u trgovini

Lažno oglašavanje i prikrivanje informacija

 • Lažne promotivne cene: Trgovci reklamiraju proizvode po niskim cenama, ali u stvarnosti te cene važe samo za ograničenu količinu robe ili za vrlo kratak period, dok su pravi troškovi mnogo veći.
 • Prikrivanje dodatnih troškova: Trgovci ne navode sve dodatne troškove kao što su troškovi dostave, porezi, ili dodatne naknade, koji postaju jasni tek u završnoj fazi kupovine.

Skrivene pretplate

 • Besplatni probni periodi: Oglasi za besplatne probne periode koji automatski prelaze u skupe pretplate nakon isteka probnog perioda, pri čemu su uslovi i cena pretplate napisani sitnim slovima ili skriveni.
 • Nepoznati periodični troškovi: Proizvodi ili usluge koji se reklamiraju po niskim cenama, ali se kasnije ispostavlja da uključuju mesečne ili godišnje pretplate koje nisu jasno naznačene.

Lažni opisi proizvoda i usluga

 • Lažne tvrdnje o karakteristikama proizvoda: Oglasi koji sadrže netačne informacije o funkcijama, poreklu ili kvalitetu proizvoda.
 • Nerealne tvrdnje o rezultatima: Proizvodi, naročito u kategoriji zdravlja i lepote, koji obećavaju nerealne rezultate bez naučne osnove.

Prevara sa garancijama i povratom novca

 • Lažne garancije: Proizvodi koji se prodaju uz lažne tvrdnje o garancijama ili koji nude garancije koje je nemoguće ostvariti.
 • Odbijanje reklamacija: Trgovci koji odbijaju reklamacije ili povraćaj novca bez valjanih razloga, uprkos zakonskim obavezama.

Lažni popusti i rasprodaje

 • Fiktivni popusti: Proizvodi koji se reklamiraju kao sniženi, ali su pre sniženja imali fiktivno visoke cene, tako da sniženje izgleda veće nego što zaista jeste.
 • Rasprodaje koje ne postoje: Reklamiranje rasprodaja koje zapravo ne postoje ili gde je količina proizvoda po sniženim cenama vrlo ograničena.

Skrivene i sitne napomene

 • Sitna slova: Važne informacije o uslovima prodaje, kao što su dodatni troškovi ili uslovi povraćaja, napisane su sitnim slovima koje je teško uočiti.
 • Nedovoljno jasne informacije: Informacije koje su namerno napisane na način koji je teško razumeti ili su skriveno prezentovane tako da potrošači ne mogu lako uočiti ključne uslove.

Šta da radite ukoliko se nađete u ulozi žrtve obmanjujućeg poslovanja?

U slučaju da ste bili žrtva ovakve obmane, možete se obratiti tržišnoj inspekciji ili Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije za savet i pomoć.

Pravo na reklamaciju možete ostvariti slanjem prigovora trgovcu. U prigovoru je važno navesti sve relevantne činjenice i tražiti povraćaj sredstava ili raskid ugovora.

Ukoliko niste sigurni da li imate osnova za tužbu, prigovor ili reklamaciju uvek možete da nam se obratite putem naše online platforme za pravne savete i u najkraćem roku ćemo rešiti sve vaše nedoumice.

Da li možete da povratite novac?

Ukoliko u jednom trenutku samo vidite poruku na telefonu da vam je određeni servis skinuo novac sa kartice a da nemate pojma o čemu se radii li je iznos mnogo veći od očekivanog, prvo proverite detalje transakcije da biste identifikovali trgovca i iznos. Odmah kontaktirajte pružaoca usluge ili trgovca i podnesite reklamaciju, jasno objašnjavajući situaciju i priloživši relevantne dokaze poput izvoda iz banke. 

Ako pružalac usluge ne reaguje ili odbije vaš zahtev, obratite se svojoj banci i podnesite zahtev za povraćaj sredstava putem procedure "chargeback". Istovremeno, možete kontaktirati organizacije za zaštitu potrošača, poput Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), i podneti prijavu tržišnoj inspekciji. Ovi koraci povećavaju šanse za povraćaj novca i zaštitu vaših prava.

Mateja je diplomirao na Filozofskom fakultetu sa specijalizacijom iz filozofije prava. To mu je pomoglo da postane iskusni novinar sa produbljenim razumevanjem pravnih tema koje povezuje sa pravnim principima i sa aktuelnim pitanjima dana.