🟢 Online platforma za pruzanje pravnih usluga je počela sa radom. Napravite nalog i počnite sa rešavanjem vaših pravnih problema već danas. 🟢
Pravne Vesti
Mateja Radosavljevic
Mateja Radosavljevic
Oct 11, 2023
-
2
minuta

Najnovije izmene zakona o zdravstvenom osiguranju

Podeli sa prijateljima!
https://www.advokatinadlanu.rs/pravne-vesti/izmene-zakona-o-zdravstevnom-osiguranju-i-bolovanju
Sadržaj:

Vlada Srbije usvojila je izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju koje se tiču trajanja bolovanja. Evo šta ove promene znače za građane:

Smanjena ovlašćenja izabranog lekara

Izabrani lekar sada ima ovlašćenje da odobri bolovanje u trajanju do 30 dana, umesto prethodnih 60 dana. Ako postoji potreba za dužim bolovanjem, nakon 30 dana, odluku o produženju donosi prvostepena lekarska komisija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Izuzeci: U određenim situacijama, izabrani lekar još uvek može odobriti bolovanje do 60 dana. Ovo se odnosi na osobe:

  • Obolele od malignih bolesti
  • Koje su privremeno sprečene za rad zbog bolesti ili komplikacija vezanih za trudnoću
  • Osobe sa invaliditetom
  • Osobe koje su imale hirurške intervencije, osim ako je intervencija obavljena u dnevnoj bolnici.

Cilj izmene zakona o zdravstvenom osiguranju 

Vlada smatra da će ovakva reorganizacija pomoći u racionalnijem i efikasnijem utvrđivanju privremene sprečenosti za rad, smanjujući mogućnosti zloupotrebe. Ovo će doprineti ekonomičnijem korišćenju sredstava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Elektronska dokumentacija: Pored ovih izmena, usvojen je i predlog zakona o zdravstvenoj dokumentaciji koja će biti vođena u elektronskoj formi. Uvedeni su precizni standardi za vođenje zdravstvene dokumentacije, sa naglaskom na tačnost, bezbednost pacijenata i tajnost podataka.

Ukratko, najvažnija promena koju građani treba da znaju je nova dužina trajanja bolovanja koju može odobriti izabrani lekar, uz određene izuzetke. Takođe, zdravstvena dokumentacija će biti modernizovana i prebačena u elektronski format, što će doprineti boljoj organizaciji i efikasnosti sistema.

Mateja je diplomirao na Filozofskom fakultetu sa specijalizacijom iz filozofije prava. To mu je pomoglo da postane iskusni novinar sa produbljenim razumevanjem pravnih tema koje povezuje sa pravnim principima i sa aktuelnim pitanjima dana.