🟢 Online platforma za pruzanje pravnih usluga je počela sa radom. Napravite nalog i počnite sa rešavanjem vaših pravnih problema već danas. 🟢
Pravni Saveti i Informacije
Vožnja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci
Mateja Radosavljevic
Mateja Radosavljevic
22/11/2023
-
3
minuta

Vožnja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci

Podeli sa prijateljima!
https://www.advokatinadlanu.rs/pravni-saveti-i-informacije/voznja-pod-dejstvom-psihoaktivnih-supstanci
Sadržaj:

Vožnja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci predstavlja ozbiljan prekršaj u okviru Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i podložna je strogim sankcijama. Evo detaljnog objašnjenja ove teme:

Uticaj psihoaktivnih supstanci na vožnju

Psihoaktivne supstance uključuju različite vrste droga i lekova koji mogu uticati na sposobnost upravljanja vozilom. Ove supstance mogu uticati na percepciju, koordinaciju, reakcijsko vreme i odlučivanje, što može dovesti do opasnih situacija u saobraćaju.

Marihuana se javlja jednom od psihoaktivnih substanci koja utice na sposobnost upravljanja vozilom

Zakonske sankcije

Ukoliko policijski službenik posumnja da je vozač pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i odluči se da sprovede testiranje postoje dve mogućnosti koje vode ka zakonskim sankcijama:

 1. Odbijanje kontrole na psihoaktivne supstance:
  • Novčana kazna do 120.000 dinara.
  • 14 kaznenih poena.
  • Oduzimanje vozačke dozvole na osam meseci.
  • Alternativno, zatvorska kazna od 30 dana.
 2. Pozitivan test na psihoaktivne supstance:
  • Isključenje vozača iz saobraćaja na 24 sata.
  • Zadržavanje u službenim prostorijama do 12 sati.
  • Novčana kazna od 20.000 do 40.000 dinara ili zatvor do 30 dana.
  • 8 kaznenih poena.
  • Zabrana upravljanja motornim vozilom na najmanje šest meseci.
Zakonski, vozač mora da plati kaznu nakon čega gubi vozačku dozvolu na 8 meseci. U suprotnom dobija zatvorsku kaznu od 30 dana

Testiranje na droge

Testiranje se obično vrši na osnovu uzorka pljuvačke, koji može detektovati prisustvo sledećih narkotika:

 • Amfetamin, Kanabis, Kokain, Metamfetamin, Opijati, Metadon, Benzodijazepin

Postoje dva načina da se izvrši testiranje na prisustvo psihoaktivnih supstanci kod vozača, a evo kako funkcionišu

 1. Drager DrugTest 5000 (test na pljuvačku)
  • Funkcionisanje: Ovaj test se bazira na analizi uzorka pljuvačke. Vozaču se daje mali uređaj, sličan pamučnom brisu, koji se stavlja u usta kako bi se sakupila pljuvačka.
  • Proces: Uređaj se nakon toga stavlja u analizator Dräger DrugTest 5000, koji ispituje prisustvo psihoaktivnih supstanci.
  • Trajanje testa: Proces testiranja traje oko 10 minuta.
  • Pouzdanost: Ovaj test je visoko pouzdan za detekciju prisustva određenih droga u pljuvački, ali može biti osetljiv na određene faktore kao što su nedavna konzumacija hrane ili pića.
 2. Stručni pregled (analiza krvi i urina)
  • Funkcionisanje: Ukoliko postoji sumnja da je vozač pod uticajem droga, može biti upućen na stručni pregled u zdravstvenu ustanovu.
  • Proces: Tamo se vrši uzimanje uzoraka krvi ili urina, koji se šalju u laboratoriju radi detaljne analize.
  • Trajanje testa: Vreme potrebno za dobijanje rezultata može varirati u zavisnosti od laboratorijskih procedura i vrste testa.
  • Pouzdanost: Ovi testovi su veoma pouzdani u detektovanju prisustva psihoaktivnih supstanci, s obzirom na to da se radi o detaljnoj laboratorijskoj analizi.
Labaratorijski test krvi je najpouzdanij test za proveru uticaja narkotika na vozača

Pravo na dodatno testiranje

Iako je Drager DrugTest 5000 uređaj smatran pretežno pouzdanim za detekciju prisustva psihoaktivnih supstanci, postoje zabeleženi slučajevi gde su rezultati bili pogrešni. Ovakvi incidenti, iako retki, naglašavaju važnost prava vozača da osporavaju rezultate testiranja.

 • Vozači imaju pravo da na licu mesta, odmah nakon dobijanja rezultata, zatraže dodatno laboratorijsko testiranje ako veruju da je rezultat testa na Dräger DrugTest 5000 uređaju pogrešan.
 • Ovo pravo omogućava vozačima da se zaštite od nepravednih optužbi i sankcija zbog pogrešnih rezultata testiranja.
 • Zahtev za dodatno testiranje treba izraziti policijskim službenicima koji vrše kontrolu, koji bi potom trebali usmeriti vozača na odgovarajuće postupke.
Vozač ima pravo da ospori test Drugger5000 labaratorijskim testom

Važnost Poštovanja Zakona

Poštovanje ovih zakonskih odredbi je ključno za sigurnost svih učesnika u saobraćaju. Vožnja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci ne samo da ugrožava vozača, već i ostale učesnike u saobraćaju, uključujući pešake što može dovesti do ozbiljnih povreda.

Savet za Vozače

Ukoliko uzimate lekove koji mogu uticati na vašu sposobnost vožnje, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom o mogućim efektima na vožnju. Uvek je bolje izabrati alternativne načine prevoza ako postoji bilo kakva sumnja o vašoj sposobnosti da bezbedno upravljate vozilom.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima jasno ukazuje na to da je vožnja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci ne samo ilegalna, već i izuzetno opasna, sa ozbiljnim posledicama za vozača i okolinu.

Mateja je diplomirao na Filozofskom fakultetu sa specijalizacijom iz filozofije prava. To mu je pomoglo da postane iskusni novinar sa produbljenim razumevanjem pravnih tema koje povezuje sa pravnim principima i sa aktuelnim pitanjima dana.